15-19.04.2024
Poniedziałek 15/04/2024 Alergeny: 1,3, 4 ,6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Ryż na mleku 20g mleko 2% 200 ml *Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, rukola, szynka z beczki 20g, pasta twarogowa ze szczypiorkiem, ogórek, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g) *Herbata rumiankowa 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/mandarynki |
Obiad: |
*Zupa ogórkowa 220 ml (włoszczyzna, ziemniaki, ogórki kiszone, przyprawy, śmietana 36%) *Schab duszony z warzywami 60g, ryż biały i brązowy 60g, surówka z białej kapusty z koperkiem i marchewką 60g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Jogurt naturalny 200 ml *Granola owocowa 30g *Borówki i banan 10g *Bawarka 200ml/woda *Owoce: jabłka /śliwka |
Wtorek 16/04/2024 Alergeny: 1,3, 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Kasza manna 20g mleko 2% 200 ml *Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, sałata lodowa, szynka masarza 20g, humus (ciecierzyca 15g, papryka pieczona 10g, przyprawy) ogórek kiszony, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g) *Herbata koperkowa 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/banany |
Obiad: |
*Barszcz biały z kiełbaską 220 ml (włoszczyzna, ziemniaki, cebula, barszcz, kiełbasa, żeberka wędzone, przyprawy, śmietana 12%) *Kluski leniwe z twarogiem 130g, bułka tarta z masłem 5g, marchewka z jabłkiem 60g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Ślimaczki z ciasta francuskiego z żółtym serem i szynką 40g *Słupki warzywne 20g *Ketchup 5g *Herbata z cytryną 200ml/woda *Owoce: jabłka /mandarynki |
Środa 17/04/2024 Alergeny: 1,3, 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g, masło 5g *Szynka wiejska 10g, kiełbasa lisiecka 10g, ser żółty 10g, jajko na twardo 5g, twaróg półtłusty 10g, mini mozarelki 7g, powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix świeżych warzyw (20g) *Kakao naturalne 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/kiwi |
Obiad: |
*Zupa szczawiowa z jajkiem 220 ml (włoszczyzna, szczaw, ziemniaki, jajko na twardo, przyprawy, śmietana 36%) *Kotlet z kurczaka 60g, ziemniaki 150g, buraczki na ciepło 60g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Grahamka 50g z masłem 5g *Sałata masłowa, szynka konserwowa, rzodkiewka, ogórek, pomidor, szczypiorek *Sok jabłkowy 100% 200 ml/woda *Owoce: jabłka /banany |
Czwartek 18/04/2024 Alergeny: 1, 3, 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Płatki owsiane 20g mleko 2% 200 ml *Pieczywo pszenne i razowe 40 g, masło 5g, sałata, szynka masarza 20g, pasta rybno-serowa (łosoś wędzony 10g, pietruszka, twaróg 10g) ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g) *Herbata koperkowa 200 ml / woda *Owoce:jabłka /ananas |
Obiad: |
*Krem szpinakowy z grzankami 220 ml (włoszczyzna, seler, ziemniaki, przyprawy, śmietana 12%, grzanki) *Pulpety w sosie pomidorowym 80g, mix kasz z warzywami 80g, surówka z selera 60g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Kalafior parowany z masłem i bułką tartą 100g *Chleb 7 zbóż z masłem 5g *Herbata z cytryną 200 ml/woda *Owoce: jabłka /pomarańcze |
Piątek 19/04/2024 Alergeny: 1, 3, 4 , 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Zacierki 20g mleko 2% 200 ml *Pieczywo pszenne i razowe 40 g, masło 5g, liście szpinaku, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, kiełbasa żywiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g) *Herbata owocowa 200 ml / woda *Owoce:jabłka /gruszki |
Obiad: |
*Zupa neapolitańska 220 ml (włoszczyzna, boczek, serki topione, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%) *Filet z miruny 60g, ziemniaki 150g, mix fasolki szparagowej i mini marchewki z masłem i bułką tartą 60g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Szarlotka z kruszonką własnego wypieku 100g *Kawa inka 200 ml/woda *Owoce: jabłka / banany |
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA