
15.12-19.12.2025
|
PONIEDZIAŁEK 15/12/2025 Alergeny: 1 |
| Śniadanie: |
*Płatki ryżowe, mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) , rukola, szynka krucha, ser żółty, pomidor, szczypiorek (20g) *Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/gruszka |
| Obiad: |
*Zupa koperkowa z kaszą manną 220 ml (7,9) (włoszczyzna, skrzydła indyka, koperek, kasza manna, przyprawy, śmietana 36%) *Makaron kokardki z pulpecikami w sosie pomidorowym 220g (1,3,7) bukiet warzyw parowanych z masłem 60g *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Chałka z masłem *Kakao 200ml / Woda *Owoce: jabłka/banan |
|
Wtorek 16/12/2025 Alergeny: 1 |
|
| Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane 20g, mleko 2% 200 ml (1,7) * Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, sałata lodowa, szynka masarza 20g, twarożek z rzodkiewką 10g (7), ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, * Herbata koperkowa 200 ml/ Woda * Owoce: jabłka/melon |
| Obiad: |
* Zupa ogórkowa z ryżem 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ryż, ogórki kiszone, śmietana 36%, przyprawy) * Schab duszony w sosie cebulowo-pieczarkowym, mix kasz z zielonym groszkiem i kukurydzą 80g, surówka z kapusty pekińskiej 60g (7) * Kompot owocowy 200ml/ Woda |
| Podwieczorek: |
* Serek waniliowy (7), kajzerka z masłem * Kawa inka 200 ml/ Woda * Owoce: jabłka/pomarańcze
|
|
Środa 17/12/2025 Alergeny: 1 |
|
| Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7) *Szynka włoska/kiełbasa lisiecka 20g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix świeżych warzyw 20g *Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda *Owoce: jabłka /mandarynki |
| Obiad: |
*Zupa szczawiowa z jajkiem 220ml (3,7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, szczaw, jajka, śmietana 36%, przyprawy) *Filet z kurczaka 60g (1,3), ziemniaki 150g, sałata ze śmietaną, pomidorki 60g (1,7) *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Jogurt naturalny z miodem 200ml (7), chrupki kukurydziane *Lemoniada cytrynowo-miodowa 200ml /Woda *Owoce: jabłka / kaki |
|
Czwartek 18/12/2025 Alergeny: 1 |
|
| Śniadanie: |
*Kasza manna 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka z beczki 20g, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, (20g), *Herbata miętowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka /banany |
| Obiad: |
*Krem pieczarkowy z grzankami 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, pieczarki, przyprawy, śmietana 12%, grzanki) *Kopytka szpinakowe z okrasą 220g(1,3,7) surówka z pora i jabłka 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Chleb 7 zbóż z masłem, pasztet drobiowy własnego wyrobu z ogórkiem kiszonym i papryką 20g *Herbata owocowa 200ml (7) / Woda *Owoce: jabłka / mandarynki |
|
Piątek 19/12/2025 Alergeny: 1 |
|
|
Śniadanie:
|
*Płatki owsiane 30g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, pasta z czerwonej fasoli 20g, ser żółty, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g) *Herbata owocowa 200ml/Woda *Owoce: jabłka/kiwi |
| Obiad: |
*Zupa porowa z mięsem 220ml (7,9) (włoszczyzna, por, mięso mielone, śmietana 36%, serki topione, ziemniaki, przyprawy,) *Filet z miruny 60g (1,4), ziemniaki 150g, kapusta kiszona z jabłkiem i marchewką 60g (1) *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Ciasto marchewkowe własnego wypieku 100g *Kakao 200 ml (7)/ Woda *Owoce: jabłka/banany
|
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10







