05.06-09.06.2023
Poniedziałek 2023-06-05 Alergeny: 1 |
Śniadanie: |
* Płatki ryżowe na mleku / Mleko * Pieczywo pszenne i razowe, masło,sałata, szynka dziadka, pasta z makreli, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek * Herbata miętowa / woda * mix suszonych owoców * owoce: jabłka/banany |
Obiad: |
* Zupa ogórkowa * Kotlet z kurczaka , ziemniaki, sałata z pomidorem, ogórkiem i śmietaną * Kompot owocowy |
Podwieczorek: |
* Croissant z nadzieniem budyniowym * Kakao/woda * Owoce: jabłka / truskawki |
Wtorek 2023-06-06 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie |
* Płatki owsiane na mleku / Kakao * Pieczywo pszenne i razowe, masło, sałata, szynka pieczona własnego wypieku, ogórek kiszony, papryka, pomidor, szczypiorek, twarożek z rzodkiewką * Słupki świeżych warzyw * Herbata rumiankowa / woda * Owoce:jabłka / gruszki |
Obiad |
* Zupa kalafiorowa * Kluseczki leniwe z twarogiem z masłem i bułka tartą, surówka z marchwi i jabłka * Kompot owocowy / woda |
Podwieczorek |
* Ślimaczki z ciasta francuskiego z żółtym serem i szynką * Ketchup * Słupki warzywne * Herbata owocowa / woda * Owoce: jabłka / nektarynki |
Środa 2023-06-07 - STÓŁ SZWEDZKI Alergeny: 1 |
|
Śniadanie |
* Płatki kukurydziane na mleku * Pieczywo z masłem * Sałata * Szynka wiejska * Kiełbasa lisiecka * Pasztet drobiowy własnego wyrobu * Ser żółty * Jajko na twardo * Twaróg półtłusty * Mini mozarelki * Powidła własne bez cukru * Mix świeżych warzyw * Herbata z cytryna * Mix suszonych owoców * Owoce: jabłka/ arbuz |
Obiad |
* Krem warzywny z pesto i grzankami * Bitki wieprzowe w sosie marchewko-cebulowym, kasza kuskus, marchewka z groszkiem * Kompot owocowy |
Podwieczorek |
* Kisiel truskawkowy własnego wyrobu * Bułeczka z masłem * Herbata owocowa * Owoce: jabłka/banany |
CZWARTEK 2023-06-08 - Boże Ciało Alergeny: 1 |
|
Śniadanie |
|
Obiad |
|
Podwieczorek |
Piątek 2023-06-09 Alergeny: 1 |
Śniadanie
|
* Płatki kukurydziane / Kakao * Pieczywo pszenne i razowe, masło, sałata lodowa, ser żółty, jajko na twardo, pomidor, ogórek * Herbata z cytryną / woda * Mix suszonych owoców * Owoce: jabłka / gruszki |
|
Obiad |
* Zupa jarzynowa * Makaron kokardki z białym serem, truskawkami i śmietana * Kompot owocowy / woda |
|
Podwieczorek |
* Jogurt naturalny z brzoskwiniami * Wafle ryżowe naturalne * Herbata owocowa / woda * Owoce: jabłka / melon |
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. ️ Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
• Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10