wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

11.12-15.12.2023

Poniedziałek 11/12/2023

Alergeny: 1gluten,3jajkasoja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki owsiane 20g mleko 2% 200 ml

*Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, rukola, szynka z beczki 20g, pasta rybno-serowa (makrela 15g, twaróg 5g), ogórek, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)                                    

*Herbata rumiankowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/mandarynki

Obiad:

*Zupa brokułowa 220 ml (włoszczyzna, brokuły, ziemniaki, przyprawy, jogurt naturalny)

*Kotlet schabowy 60g, ziemniaki 150g, młoda kapusta zasmażana z koperkiem 30g, słupki ogórka kiszonego 30g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Jogurt naturalny z truskawkami 220 ml

*Bułeczka 80g z masłem 5g

*Herbata z cytryną 200ml/woda

*Owoce: jabłka / banan

Wtorek 12/12/2023

Alergeny: 1gluten, 3jajka,  soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki jaglane 20g  mleko 2% 200 ml

*Pieczywo pszenne i razowe 40 g, masło 5g, sałata lodowa, szynka masarza 20g, humus (ciecierzyca 50g, pomidory suszone 10g, czosnek 3g) ogórek kiszony, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)

*Herbata koperkowa 200 ml / woda

*Owoce:jabłka /nektarynki

Obiad:

*Zupa kapuśniak 220 ml (włoszczyzna, skrzydła indyka, kapusta kiszona, ziemniaki, przyprawy, śmietana 12%)

*Kopytka z okrasą 150g, surówka z ogórka kiszonego z cebulka i papryką 60g, 

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Croissant maślany 100g

*Bawarka 200ml/ woda

*Owoce: jabłka / gruszki

Środa 13/12/2023

Alergeny: 1gluten, 3jajka soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI

*Pieczywo mieszane 40 g, masło 5g,

*Szynka wiejska 10g /kiełbasa lisiecka 10g/ser żółty 10g/ jajko na twardo 5g/twaróg półtłusty 10g/mini mozarelki 7g/ powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix świeżych warzyw (20g)

*Kakao  naturalne 200 ml / woda

*Owoce:jabłka /ananas

Obiad:

*Barszcz czerwony 220 ml (włoszczyzna, skrzydła indyka, buraki, przyprawy, śmietana 12%)

*Zapiekanka warzywna z makaronem i kurczakiem 150g, słupki ogórka, kalarepy i pomidorki koktajlowe 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Mini kajzerka 50g z masłem 5g, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami 50g, ogórek, pomidor 20g

*Herbata owocowa 200 ml/woda

*Owoce: jabłka /kaki

CZWARTEK 14/12/2023

 Alergeny: 1gluten, 3jajka, 4ryby6 soja , 7mleko, 9seler

 

Śniadanie:

*Płatki ryżowe 20g mleko 2% 200 ml

* Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, sałata, szynka masarza 20g, pasta rybno - serowa (łosoś wędzony 10g, twaróg 10g), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)

* Herbata miętowa 200 ml/ woda

* Owoce: jabłka/banany

Obiad:

 
 

*Krem z zielonego groszku z prażonym słonecznikiem 220 ml (włoszczyzna, groszek zielony, ziemniaki, przyprawy, jogurt naturalny, prażony słonecznik)

*Gulasz z warzywami 60g, kasza kuskus 40g, warzywa parowane z masłem i bułką tartą 60g

*Kompot owocowy 200 ml/ woda

 Podwieczorek:

*Pudding z kaszy jaglanej na mleku 2% 220 g z borówkami 15g

*Biszkopty 10g

*Herbata z cytryną 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/ pomarańcze

Piątek 15/12/2023

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby, soja , 7mleko, 9 seler

DZIEŃ HERBATY

    Śniadanie:

 

*Płatki kukurydziane 30g mleko 2% 200 ml

*Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, liście szpinaku, pasta z żółtego sera, jajka i natki pietruszki 20g,  kiełbasa żywiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g)

* Herbata owocowa 200 ml/ woda

* Owoce: jabłka/mandarynki
 Obiad:

*Zupa fasolowa 220 ml (włoszczyzna, fasola, boczek, kiełbasa podwawelska, ziemniaki, przyprawy)

*Kotlet rybno-warzywny 60g, ziemniaki 150g, surówka z kapusty kiszonej z marchewką 60g

*Kompot owocowy 200 ml/ woda

Podwieczorek:

*Drożdżówka z jabłkiem 100g

*Herbata z jabłkiem, cytryną, goździkami, cynamonem 200ml / woda

*Owoce: jabłka/banany

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                                           ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA