wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

05.06-09.06.2023

Poniedziałek 2023-06-05

Alergeny: 1gluten,3jajka, 4rybysoja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

* Płatki ryżowe na mleku / Mleko

* Pieczywo pszenne i razowe, masło,sałata, szynka dziadka, pasta z makreli, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek

* Herbata miętowa / woda

* mix suszonych owoców

* owoce: jabłka/banany

Obiad:

* Zupa ogórkowa

* Kotlet z kurczaka , ziemniaki, sałata z pomidorem, ogórkiem i śmietaną

* Kompot owocowy

Podwieczorek:

* Croissant z nadzieniem budyniowym

* Kakao/woda

* Owoce: jabłka / truskawki

Wtorek 2023-06-06

Alergeny: 1gluten, 3jajka,  soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie

* Płatki owsiane na mleku / Kakao

* Pieczywo pszenne i razowe, masło, sałata, szynka pieczona własnego wypieku, ogórek kiszony, papryka, pomidor, szczypiorek, twarożek z rzodkiewką

* Słupki świeżych warzyw

* Herbata rumiankowa / woda

* Owoce:jabłka / gruszki

Obiad

* Zupa kalafiorowa

* Kluseczki leniwe z twarogiem z masłem i bułka tartą, surówka z marchwi i jabłka

* Kompot owocowy / woda

Podwieczorek

* Ślimaczki z ciasta francuskiego z żółtym serem i szynką

* Ketchup

* Słupki warzywne

* Herbata owocowa / woda

* Owoce: jabłka / nektarynki

Środa 2023-06-07 - STÓŁ SZWEDZKI

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 6 soja , 7mleko, 9seler 

Śniadanie

* Płatki kukurydziane na mleku

* Pieczywo z masłem

* Sałata

* Szynka wiejska

* Kiełbasa lisiecka

* Pasztet drobiowy własnego wyrobu

* Ser żółty

* Jajko na twardo

* Twaróg półtłusty

* Mini mozarelki

* Powidła własne bez cukru

* Mix świeżych warzyw

* Herbata z cytryna

* Mix suszonych owoców

* Owoce: jabłka/ arbuz

Obiad

* Krem warzywny z pesto i grzankami

* Bitki wieprzowe w sosie marchewko-cebulowym, kasza kuskus, marchewka z groszkiem

* Kompot owocowy

Podwieczorek

* Kisiel truskawkowy własnego wyrobu

* Bułeczka z masłem

* Herbata owocowa

* Owoce: jabłka/banany

CZWARTEK 2023-06-08 - Boże Ciało

 Alergeny: 1gluten, 3jajka, 4ryby6 soja , 7mleko, 9seler

 

Śniadanie

 

 

         Obiad

 
 
 

 Podwieczorek

 

Piątek 2023-06-09

Alergeny: 1gluten,3jajkasoja , 7mleko, 9seler

    Śniadanie

 

* Płatki kukurydziane / Kakao

* Pieczywo pszenne i razowe, masło, sałata lodowa, ser żółty, jajko na twardo, pomidor, ogórek

* Herbata z cytryną / woda

* Mix suszonych owoców

* Owoce: jabłka / gruszki
 Obiad

* Zupa jarzynowa

* Makaron kokardki z białym serem, truskawkami i śmietana

* Kompot owocowy / woda

Podwieczorek

* Jogurt naturalny z brzoskwiniami

* Wafle ryżowe naturalne

* Herbata owocowa / woda

* Owoce: jabłka / melon

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

•          Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10