wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

15-19.04.2024

 

Poniedziałek 15/04/2024

Alergeny: 1gluten,3jajkaryby,soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Ryż na mleku 20g mleko 2% 200 ml

*Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, rukola, szynka z beczki 20g,  pasta twarogowa ze szczypiorkiem, ogórek, pomidor,  rzodkiewka, szczypiorek (20g)   

*Herbata rumiankowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/mandarynki

Obiad:

*Zupa ogórkowa 220 ml (włoszczyzna, ziemniaki, ogórki kiszone, przyprawy, śmietana 36%)

*Schab duszony z warzywami 60g, ryż biały i brązowy 60g, surówka z białej kapusty z koperkiem i marchewką 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Jogurt naturalny 200 ml

*Granola owocowa 30g

*Borówki i banan 10g

*Bawarka 200ml/woda

*Owoce: jabłka /śliwka

Wtorek 16/04/2024

Alergeny: 1gluten,3jajkasoja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Kasza manna 20g mleko 2% 200 ml

*Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, sałata lodowa, szynka masarza 20g,  humus (ciecierzyca 15g, papryka pieczona 10g, przyprawy) ogórek kiszony, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)   

*Herbata koperkowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Barszcz biały z kiełbaską 220 ml (włoszczyzna, ziemniaki, cebula, barszcz, kiełbasa, żeberka wędzone, przyprawy, śmietana 12%)

*Kluski leniwe z twarogiem 130g, bułka tarta z masłem 5g, marchewka z jabłkiem 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Ślimaczki z ciasta francuskiego z żółtym serem i szynką 40g

*Słupki warzywne 20g

*Ketchup 5g

*Herbata z cytryną 200ml/woda

*Owoce: jabłka /mandarynki

Środa 17/04/2024

Alergeny: 1gluten,3jajka, soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI

*Pieczywo mieszane 40g, masło 5g

*Szynka wiejska 10g, kiełbasa lisiecka 10g, ser żółty 10g, jajko na twardo 5g, twaróg półtłusty 10g, mini mozarelki 7g,  powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix świeżych warzyw (20g)                                    

*Kakao naturalne 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/kiwi

Obiad:

*Zupa szczawiowa z jajkiem 220 ml (włoszczyzna, szczaw, ziemniaki, jajko na twardo, przyprawy, śmietana 36%)

*Kotlet z kurczaka 60g, ziemniaki 150g, buraczki na ciepło 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Grahamka 50g z masłem 5g

*Sałata masłowa, szynka konserwowa, rzodkiewka, ogórek, pomidor, szczypiorek 

*Sok jabłkowy 100% 200 ml/woda

*Owoce: jabłka /banany

Czwartek 18/04/2024

Alergeny: 1gluten, 3jajka, soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki owsiane 20g mleko 2% 200 ml

*Pieczywo pszenne i razowe 40 g, masło 5g, sałata, szynka masarza 20g, pasta rybno-serowa (łosoś wędzony 10g, pietruszka, twaróg 10g) ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)

*Herbata koperkowa 200 ml / woda

*Owoce:jabłka /ananas

Obiad:

*Krem szpinakowy z grzankami 220 ml (włoszczyzna, seler, ziemniaki, przyprawy, śmietana 12%, grzanki)

*Pulpety w sosie pomidorowym 80g, mix kasz z warzywami 80g, surówka z selera 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Kalafior parowany z masłem i bułką tartą 100g 

*Chleb 7 zbóż z masłem 5g

*Herbata z cytryną 200 ml/woda 

*Owoce: jabłka /pomarańcze

Piątek 19/04/2024

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 4 ryby, soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Zacierki 20g mleko 2% 200 ml

*Pieczywo pszenne i razowe 40 g, masło 5g, liście szpinaku, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, kiełbasa żywiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g)

*Herbata owocowa 200 ml / woda

*Owoce:jabłka /gruszki

Obiad:

*Zupa neapolitańska 220 ml (włoszczyzna, boczek, serki topione, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%)

*Filet z miruny 60g, ziemniaki 150g, mix fasolki szparagowej i mini marchewki z masłem i bułką tartą 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Szarlotka z kruszonką  własnego wypieku 100g

*Kawa inka 200 ml/woda

*Owoce: jabłka / banany

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                                           ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA