
08.12-12.12.2025
|
PONIEDZIAŁEK 08/12/2025 Alergeny: 1 |
| Śniadanie: |
*Kasza kuskus, mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) , rukola, szynka krucha, ser żółty, pomidor, szczypiorek (20g) *Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/gruszka |
| Obiad: |
*Zupa jarzynowa z brukselką 220 ml (7,9) (włoszczyzna, brukselka, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%) *Spaghetti bolognese 220g (1,9) sałata lodowa z pomidorkami, ogórkiem i koperkiem, sos winegret *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Kasza manna na gęsto z musem truskawkowym 220 ml (1,7), *Herbata z cytryną 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/banan |
|
Wtorek 09/12/2025 Alergeny: 1 |
|
| Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane 20g, mleko 2% 200 ml (1,7) * Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, sałata lodowa, szynka masarza 20g, twarożek z koperkiem 10g (7), ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, * Herbata koperkowa 200 ml/ Woda * Owoce: jabłka/melon |
| Obiad: |
* Kapuśniak z kiszonej kapusty 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, kiełbasa podwawelska, kapusta kiszona, przyprawy) * Indyk panierowany 80g, mix kasz z zielonym groszkiem i kukurydzą 80g, kolorowa surówka z kapusty pekińskiej 60g (7) * Kompot owocowy 200ml/ Woda |
| Podwieczorek: |
* Placuszki drożdżowe z brzoskwinią (1,3,7) * Kakao 200 ml/ Woda * Owoce: jabłka/kaki
|
|
Środa 10/12/2025 Alergeny: 1 |
|
| Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7) *Szynka włoska/kiełbasa lisiecka 20g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix swieżych warzyw 20g *Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda *Owoce: jabłka /mandarynki |
| Obiad: |
*Zupa pomidorowa z makaronem 220ml (włoszczyzna, skrzydła indyka, przecier pomidorowy, makaron, śmietana 12%, przyprawy) *Kotlet schabowy panierowany 60g (1,3), ryż 80g, marchewka z groszkiem duszona 60g (1,7) *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Kiełbaski z szynki 40g, bułka grahamka 50g z masłem 5g (1,7), słupki warzywne 20g, ketchup 10g *Lemoniada cytrynowo-miodowa 200ml /Woda *Owoce: jabłka / kaki |
|
Czwartek 11/12/2025 Alergeny: 1 |
|
| Śniadanie: |
*Kasza kuskus 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka z beczki 20g, pasta jajeczna z awokado, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, (20g), *Herbata miętowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka /banany |
| Obiad: |
*Krem z kukurydzy z indykiem 220 ml (7,9) (włoszczyzna, kukurydza, filet z indyka, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%) *Potrawka z kurczaka z kaszą kuskus 220g , surówka z marchwi i jabłka 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Jogurt naturalny z jagodami 200g (7), musli owocowe 30g (1,8) *Bawarka 200ml (7) / Woda *Owoce: jabłka / mandarynki |
|
Piątek 12/12/2025 Alergeny: 1 |
|
|
Śniadanie:
|
*Płatki jaglane 30g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, pasta twarogowa ze słonecznikiem 20g, ser żółty, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g) *Herbata owocowa 200ml/Woda *Owoce: jabłka/kiwi |
| Obiad: |
*Rosół z makaronem 220ml (1,9) (włoszczyzna, kura, skrzydła indyka, cebula, makaron, przyprawy,) *Łosoś parowany z masłem czosnkowym 150g, frytki z batatów 150g, surówka z białej kapusty z marchewką 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Ciasto drożdżowe z kruszonką własnego wypieku 100g *Kawa inka 200 ml (7)/ Woda *Owoce: jabłka/banany
|
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10







