21.07-25.07.2025
PONIEDZIAŁEK 21/07/2025 Alergeny: 1 |
Śniadanie: |
*Płatki owsiane, mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,rukola, pasta jajeczna 20g, ser żółty, pomidor, rzodkiewka,szczypiorek (20g), *Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/arbuz |
Obiad: |
*Zupa ogórkowa 220 ml (włoszczyzna, ziemniaki, ogórki kiszone, przyprawy, śmietana 36%,) *Schab duszony z warzywami 60g, kasza bulgur 60g, surówka z białej kapusty z koperkiem i marchewką 60g *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Jogurt naturalny 200ml, granola owocowa *Herbata owocowa 200 ml /Woda *Owoce: jabłka/borówki |
Wtorek 22/07/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Kasza manna 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata lodowa, szynka masarza 20g, twarożek z rzodkiewką, ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, szczypiorek (20g), *Herbata koperkowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/gruszki |
Obiad: |
*Krem z zielonego groszku z grzankami 220 ml (włoszczyzna, groszek zielony, ziemniaki, przyprawy, śmietana 12%, grzanki) *Makaron kokardki z twarogiem i musem truskawkowym 220g, *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Chałka z masłem *Bawarka 200ml/Woda *Owoce: jabłka /banany
|
Środa 23/07/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7) *Szynka wiejska/kiełbasa żywiecka 10g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix swieżych warzyw 20g *Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda *Owoce: jabłka /maliny |
Obiad: |
*Zupa kalafiorowa 220ml (włoszczyzna, skrzydła indyka, ziemniaki, kalafior, przyprawy, śmietana 36%) *Gulasz z szynki w sosie własnym 60g, kasza gryczana 80g, buraczki duszone 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Kasza manna na gęsto z musem wiśniowym *Herbata z cytryną 200ml/Woda *Owoce: jabłka /gruszki |
Czwartek 24/07/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Makaronik literki 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka włoska 20g, twarożek z papryką, ogórek, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g), *Herbata koperkowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka /gruszki |
Obiad: |
*Barszcz biały z jajkiem 220 ml (3,7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, jajka, żeberka wędzone,przyprawy, śmietana 12%) *Spaghetti bolognese 220g, słupki papryki i ogórka kiszonego 20g *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Kiełbaski z szynki 40g, bułka grahamka 50g z masłem 5g, słupki warzywne 20g, ketchup 10g *Lemoniada cytrynowo-miodowa 200 ml/Woda **Owoce: jabłka /nektarynki |
Piątek 25/07/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, pasta z jajka i awokado 15g, kiełbasa lisiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek, (20g) *Herbata owocowa 200ml/Woda *Owoce: jabłka/śliwki |
Obiad: |
*Zupa koperkowa 220ml (7,9) (włoszczyzna, koperek, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%) *Filet z miruny 60g (1,4), ziemniaki 150g, mix fasolki szparagowej i mini marchewki z masłem i bułka tartą 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Ciasto biszkoptowe z truskawkami 100g (1,3,7) *Kakao 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/banany
|
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA