15.09-19.09.2025
PONIEDZIAŁEK 15/09/2025 Alergeny: 1 |
Śniadanie: |
*Ryż, mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,sałata lodowa, szynka z beczki 20g, twarożek z rzodkiewką 10g, pomidor, szczypiorek (20g), *Herbata miętowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/gruszka |
Obiad: |
*Zupa kapuściana z pomidorami 220 ml (3,7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, biała kapusta, pomidory, skrzydło indyka, kiełbasa podwawelska, przyprawy,) *Kotlet mielony 60g, ziemniaki150g, mizeria z pomidorami ze śmietaną 12% 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Kisiel truskawkowy z własnego wyrobu 200ml, biszkopty 20g *Herbata owocowa 200ml/Woda *Owoce: jabłka/arbuz |
Wtorek 16/09/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Płatki owsiane 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata lodowa, szynka masarza 10g, pasta jajeczna(kukurydza 10g, jajko 10g, przyprawy 5g), ogórek kiszony ,papryka, szczypiorek (20g), *Herbata koperkowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/banany |
Obiad: |
*Zupa porowa z mięsem 220 ml (włoszczyzna, por, mięso mielone, śmietana 36%, serki topione, ziemniaki, przyprawy,) *Kluseczki leniwe z twarogiem z bułką tartą i masłem 140g, surówka z marchewki i jabłka 60g *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Ślimaczki z ciasta francuskiego z żółtym serem i szynką 40g, słupki warzywne 20g, ketchup 5 g *Napój miodowo-cytrynowy z miętą 200ml/Woda *Owoce: jabłka /gruszki
|
Środa 17/09/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7) *Szynka włoska/kiełbasa lisiecka 10g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix swieżych warzyw 20g *Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda *Owoce: jabłka /arbuz |
Obiad: |
*Barszcz czerwony 220ml (włoszczyzna, ziemniaki, buraki, skrzydło indyka, przyprawy, śmietana 12%) *Szynka w sosie miodowo-musztardowym 60g, kasza bulgur 60g, surówka colesław 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Pudding czekoladowy własnego wyrobu, wafle kukurydziane *Herbata owocowa 200 ml / Woda *Owoce: jabłka / śliwka |
Czwartek 18/09/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata masłowa, szynka masarza 20g, pasta z ciecierzycy z pomidorami, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek (20g), *Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka /gruszki |
Obiad: |
*Krem kalafiorowy z grzankami 220 ml (7,9) (włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, przyprawy, śmietana 12%, grzanki) *Klopsy z indyka w sosie pomidorowym 100g, kasza kuskus 60g, mix fasolki szparagowej i mini marchewki z masłem i bułką tartą 60g *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Serek waniliowy 40g, mini grahamka 50g z masłem 5 g *Kakao 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka / banany |
Piątek 19/09/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Kasza manna 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, pasta z białej fasoli 10 g, kiełbasa lisiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, szczypiorek (20g) *Herbata owocowa 200ml/Woda *Owoce: jabłka/banany |
Obiad: |
*Rosół z makaronem 220ml (włoszczyzna, kura tuszka, skrzydła indyka, pręga wołowa, makaron, przyprawy) *Kotlet z miruny 60g (1,3,7), ziemniaki 150g, surówka z kapusty kiszonej z koperkiem i marchewką 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Ciasto cytrynowe własnego wypieku 120g *Kawa inka 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/gruszki
|
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA