wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

 

 

 

 

 

  

17-21.03.2025

 

 

Poniedziałek 17/03/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki jaglane  20g mleko 2% 200 ml (1,3,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g  (7),rukola, szynka z beczki 20g, twarożek z miodem 30g (7) ogórek, pomidor, papryka, rzodkiewka, szczypiorek 20g

*Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka /banany

Obiad:

*Pomidorowa z makaronem 220 ml (1,7,9) (włoszczyzna, koncentrat, makaron, śmietana 12%, przyprawy,)

*Filet z kurczaka w płatkach kukurydziano-owsianych 60g(1,3,7), kasza kuskus z warzywami 150g,  sałata ze śmietaną 60g,

*Kompot  owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Chałka z masłem 70g (1,3,7)

*Jogurt naturalny pitny z miodem 200ml(7)/Woda

*Owoce: jabłka /mandarynki

Wtorek 18/03/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki owsiane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,sałata lodowa, ser żółty 20g (7), szynka krucha 20g, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek  20g,

*Herbata koperkowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/gruszki

Obiad:

*Zupa szczawiowa z jajkiem 220 ml (7,9) (włoszczyzna, szczaw, ziemniaki,  skrzydła indyka, jajko na twardo, przyprawy, śmietana 36%)

*Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym 60g (1,3) , ryż biały i brązowy 80g, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem i kukurydzą 60g, 

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Bułka orkiszowa z masłem  55g (1,7), serek z laską wanilii 150g (7)

*Herbata owocowa 200 ml (7)/Woda

*Owoce: jabłka /banany

 

Środa 19/03/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7)

*Szynka wiejska 10g/ser zółty 10g /kiełbasa lisiecka/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g(7)/powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix swieżych warzyw 30g

*Kakao naturalne 200 ml (1)/Woda

*Owoce: jabłka /gruszki

Obiad:

KASZUBY

*Zupa kaszubska dziadówka 220ml (7,9) (marchew, cebula, boczek, maślanka, ziemniaki, przyprawy, mąka, masło)

*Kaszubska baba ziemniaczana z warzywami

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Kaszubskie placuszki Ruchanki z cukrem pudrem

*Brejka-kawa zbożowa 200ml /Woda

*Owoce: jabłka /mandarynki

Czwartek 20/03/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

* Zacierki 20g mleko 2% 200ml(1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka masarza 20g, pasta jajeczna z awokado 20g (3), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)

* Herbata koperkowa 200ml/Woda

*Owoce: jabłka /kiwi

Obiad:

*Krem warzywny z pestkami słonecznika i dyni 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, przyprawy, śmietana 12%, pestki dyni i słonecznika)

*Strogonow 60g, kasza pęczak 80g (1) buraczki na ciepło 60g (1,7)

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Chleb żytni z masłem 45g (1,7)

*Kiełbaski z szynki 40g

*Słupki warzywne 20g

*Herbata z cytryną 200ml/Woda

*Owoce: jabłka /pomarańcze

Piątek 21/03/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki ryżowe 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata masłowa, hummus z pomidorami 30g, kiełbasa żywiecka 20g, ogórek kiszony, pomidor, papryka, oliwki, szczypiorek (20g)

* Herbata owocowa 200ml/Woda

*Owoce: jabłka /melon

Obiad:

*Zupa barszcz biały 220 ml (1,3,7,9) (włoszczyzna,barszcz, cebula, biała kiełbasa, ziemniaki, śmietana 36%, przyprawy,) 

*Filet z łososia zapiekany z masłem i czosnkiem 60g (1,3,4), frytki z batatów 150g, surówka z selera z rodzynkami (7) 

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Ciasto marchewkowe z własnego wypieku 100g (1,3,7)

*Kawa inka 200 ml (7)/Woda

*Owoce: jabłka /banany

 

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                                                                                ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA