16.06-20.06.2025
PONIEDZIAŁEK 16/06/2025 Alergeny: 1 |
Śniadanie: |
*Płatki jaglane, mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,rukola, szynka włoska 20g, ser żółty, ogórek, pomidor, szczypiorek (20g), *Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/truskawki |
Obiad: |
*Zupa jarzynowa z kaszą kuskus 220 ml (włoszczyzna, bukiet warzyw, kasza kuskus, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%,) *Indyk w sosie słodko-kwaśnym z ryżem 220g, surówka z białej kapusty z marchewką 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Kisiel truskawkowy własnego wyrobu 200ml, wafle ryżowe naturalne *Herbata owocowa 200 ml /Woda *Owoce: jabłka/arbuz |
Wtorek 17/06/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata lodowa, szynka masarza 20g, twarożek z ogórkiem 10g, papryka, rzodkiewka, szczypiorek (20g), *Herbata koperkowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/gruszki |
Obiad: |
*Krem kalafiorowo-ziemniaczany z kabanosami 220 ml (włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, skrzydło indyka, kabanos, cebula, śmietana 36%,) *Makaron penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-szpinakowym 200g, mini marchewka duszona z masełkiem 60g *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Kajzerka z masłem, pasta jajeczna z pomidorami suszonymi i szczypiorkiem 15g, pomidorki koktajlowe *Herbata rumiankowa 200ml/Woda *Owoce: jabłka /banany
|
Środa 18/06/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7) *Szynka wiejska/kiełbasa żywiecka 10g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix swieżych warzyw 20g *Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda *Owoce: jabłka /arbuz |
Obiad: |
*Zupa pomidorowa z makaronem 220ml (włoszczyzna, skrzydła indyka, przecier pomidorowy, makaron, przyprawy, śmietana 12%) *Kotlet schabowy 60g, ziemniaki 150g, kapusta zasmażana 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Serek waniliowy 40g, mini grahamka 50g z masłem 5g *Kawa inka 200ml /Woda *Owoce: jabłka /gruszki |
Czwartek 19/06/2025 Alergeny: 1 ŚWIĘTO BOŻEGO CIAŁA |
|
Śniadanie: |
* * * * |
Obiad: |
* * * |
Podwieczorek: |
* * * |
Piątek 20/06/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), jajko na twardo, ser żółty, ogórek kiszony, rzodkiewka (20g) *Herbata owocowa 200ml/Woda *Owoce: jabłka |
Obiad: |
*Zupa koperkowa 220ml (włoszczyzna, koperek, ziemniaki, śmietana 12%, przyprawy) *Makaron kokardki, twaróg z musem truskawkowym 220g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Jogurt naturalny pitny z miodem, biszkopty *Woda *Owoce: jabłka
|
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA