23.06-27.06.2025
PONIEDZIAŁEK 23/06/2025 Alergeny: 1 |
Śniadanie: |
*Kasza manna, mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,rukola, szynka z beczki 20g, twarożek z koperkiem, pomidor, szczypiorek (20g), *Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/truskawki |
Obiad: |
*Zupa szczawiowa z jajkiem 220 ml (włoszczyzna, szczaw, ziemniaki, jajko na twardo, przyprawy, śmietana 36%,) *Makaron penne z sosem carbonara 220g, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem i winegretem *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Jogurt naturalny z borówkami 200ml, granola owocowa *Bawarka 200 ml /Woda *Owoce: jabłka/gruszki |
Wtorek 24/06/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata lodowa, szynka masarza 20g, ser żółty 20g, ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, (20g), *Herbata koperkowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/arbuz |
Obiad: |
*Krem pieczarkowy z grzankami 220 ml (włoszczyzna, ziemniaki, pieczrki, przyprawy, śmietana 12%, grzanki) *Pieczone pałki z kurczaka 120g,kasza bulgur z zielonym groszkiem i kukurydzą 80g, surówka colesław 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Kajzerka z masłem, twarożek z miodem i bananem *Kakao 200ml/Woda *Owoce: jabłka /banany
|
Środa 25/06/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7) *Szynka włoska/kiełbasa żywiecka 10g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix swieżych warzyw 20g *Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda *Owoce: jabłka /truskawki |
Obiad: |
*Barszcz czerwony 220ml (włoszczyzna, skrzydła indyka, buraki, ziemniaki, przyprawy, śmietana 12%) *Kotlet schabowy panierowany 60g, ryż 80g, marchewka z groszkiem duszona 60g *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Koktajl ananasowo-brzoskwiniowy, wafle ryżowe 20g *Woda *Owoce: jabłka /gruszki |
Czwartek 26/06/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Kasza kuskus 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka z beczki 20g, pasta jajeczna z awokado, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g), *Herbata miętowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka /banany |
Obiad: |
*Zupa neapolitańska 220 ml (7,9) (włoszczyzna, boczek wedzony, serek topiony, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%) *Makaron kokardki ze świeżymi truskawkami, śmietaną i twarogiem 220g (1,3,7) *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Gruszka pieczona w sosie waniliowym z kruszonką *Lemoniada z miętą 200 ml/Woda **Owoce: jabłka /arbuz |
Piątek 27/06/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Płatki jaglane 30g mleko 2% 200 ml *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, pasta z sera żółtego z kukurydzą 20g, kiełbasa lisiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek, (20g) *Herbata owocowa 200ml/Woda *Owoce: jabłka/arbuz |
Obiad: |
*Rosół z makaronem 220ml (włoszczyzna, kura, skrzydła indyka, cebula,makaron, przyprawy) *Filet z miruny 60g (1,4), ziemniaki 150g, kapusta kiszona z marchewką 60g (1) *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Ciasto leśny mech 100g *Kawa inka 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/banany
|
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA