wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

 

 

 

 

 

  

21.07-25.07.2025

 

 

 PONIEDZIAŁEK 21/07/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki owsiane, mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,rukola, pasta jajeczna 20g, ser żółty, pomidor, rzodkiewka,szczypiorek (20g),

*Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/arbuz

Obiad:

*Zupa ogórkowa 220 ml  (włoszczyzna, ziemniaki, ogórki kiszone,  przyprawy, śmietana 36%,)

*Schab duszony z warzywami 60g,  kasza bulgur 60g, surówka z białej kapusty z koperkiem i marchewką 60g 

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Jogurt naturalny 200ml, granola owocowa

*Herbata owocowa 200 ml /Woda

*Owoce: jabłka/borówki

Wtorek 22/07/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Kasza manna 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata lodowa, szynka masarza 20g, twarożek z rzodkiewką, ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, szczypiorek (20g),

*Herbata koperkowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/gruszki

Obiad:

*Krem z zielonego groszku z grzankami 220 ml (włoszczyzna, groszek zielony, ziemniaki, przyprawy, śmietana 12%, grzanki)

*Makaron kokardki z twarogiem i musem truskawkowym 220g,

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Chałka z masłem

*Bawarka 200ml/Woda

*Owoce: jabłka /banany

 

Środa 23/07/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7)

*Szynka wiejska/kiełbasa żywiecka 10g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix swieżych warzyw 20g

*Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda

*Owoce: jabłka /maliny

Obiad:

*Zupa kalafiorowa 220ml  (włoszczyzna, skrzydła indyka, ziemniaki, kalafior, przyprawy, śmietana 36%)

*Gulasz z szynki w sosie własnym 60g, kasza gryczana 80g, buraczki duszone 60g 

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Kasza manna na gęsto z musem wiśniowym 

*Herbata z cytryną 200ml/Woda 

*Owoce: jabłka /gruszki

Czwartek 24/07/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Makaronik literki 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka włoska 20g, twarożek z papryką, ogórek, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g),

*Herbata koperkowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka /gruszki

Obiad:

*Barszcz biały z jajkiem 220 ml (3,7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, jajka, żeberka wędzone,przyprawy, śmietana 12%)

*Spaghetti bolognese 220g, słupki papryki i ogórka kiszonego 20g

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Kiełbaski z szynki 40g, bułka grahamka 50g z masłem 5g, słupki warzywne 20g, ketchup 10g

*Lemoniada cytrynowo-miodowa 200 ml/Woda

**Owoce: jabłka /nektarynki

Piątek 25/07/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, pasta z jajka i awokado 15g, kiełbasa lisiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek, (20g) 

*Herbata owocowa 200ml/Woda

*Owoce: jabłka/śliwki

Obiad:

*Zupa koperkowa 220ml (7,9) (włoszczyzna, koperek, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%) 

*Filet z miruny 60g (1,4), ziemniaki 150g, mix fasolki szparagowej i mini marchewki z masłem i bułka tartą 60g

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Ciasto biszkoptowe z truskawkami 100g (1,3,7)

*Kakao 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/banany

 

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                                                                                ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA