wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

 

 

 

 

 

  

15.09-19.09.2025

 

 

 PONIEDZIAŁEK 15/09/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Ryż, mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,sałata lodowa, szynka z beczki 20g, twarożek z rzodkiewką 10g, pomidor,  szczypiorek (20g),

*Herbata miętowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/gruszka

Obiad:

*Zupa kapuściana z pomidorami 220 ml (3,7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, biała kapusta, pomidory, skrzydło indyka, kiełbasa podwawelska, przyprawy,)

*Kotlet mielony 60g, ziemniaki150g, mizeria z pomidorami ze śmietaną 12% 60g 

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Kisiel truskawkowy z własnego wyrobu 200ml, biszkopty 20g

*Herbata owocowa 200ml/Woda

*Owoce: jabłka/arbuz

Wtorek 16/09/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki owsiane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata lodowa, szynka masarza 10g, pasta jajeczna(kukurydza 10g, jajko 10g, przyprawy 5g), ogórek kiszony ,papryka, szczypiorek (20g),

*Herbata koperkowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Zupa porowa z mięsem 220 ml (włoszczyzna, por, mięso mielone, śmietana 36%, serki topione, ziemniaki, przyprawy,)

*Kluseczki leniwe z twarogiem z bułką tartą i masłem 140g, surówka z marchewki i jabłka 60g 

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Ślimaczki z ciasta francuskiego z żółtym serem i szynką 40g, słupki warzywne 20g, ketchup 5 g

*Napój miodowo-cytrynowy z miętą 200ml/Woda

*Owoce: jabłka /gruszki

 

Środa 17/09/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7)

*Szynka włoska/kiełbasa lisiecka 10g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix swieżych warzyw 20g

*Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda

*Owoce: jabłka /arbuz

Obiad:

*Barszcz czerwony 220ml  (włoszczyzna, ziemniaki, buraki, skrzydło indyka, przyprawy, śmietana 12%)

*Szynka w sosie miodowo-musztardowym 60g, kasza bulgur 60g, surówka colesław 60g

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Pudding czekoladowy własnego wyrobu, wafle kukurydziane

*Herbata owocowa 200 ml / Woda 

*Owoce: jabłka / śliwka

Czwartek 18/09/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata masłowa, szynka masarza 20g, pasta z ciecierzycy z pomidorami, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek (20g),

*Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka /gruszki

Obiad:

*Krem  kalafiorowy z grzankami 220 ml (7,9) (włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, przyprawy, śmietana 12%, grzanki)

*Klopsy z indyka w sosie pomidorowym 100g, kasza kuskus 60g, mix fasolki szparagowej i mini marchewki z masłem i bułką tartą 60g

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Serek waniliowy 40g, mini grahamka 50g z masłem 5 g

*Kakao 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka / banany

Piątek 19/09/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Kasza manna 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, pasta z białej fasoli 10 g, kiełbasa lisiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, szczypiorek (20g) 

*Herbata owocowa 200ml/Woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Rosół z makaronem 220ml  (włoszczyzna, kura tuszka, skrzydła indyka, pręga wołowa, makaron, przyprawy) 

*Kotlet z miruny 60g (1,3,7), ziemniaki 150g, surówka z kapusty kiszonej z koperkiem i marchewką 60g

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Ciasto cytrynowe własnego wypieku 120g 

*Kawa inka 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/gruszki

 

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                                                                                ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA