11.11- 15.11.2024
Poniedziałek 11/11/2024 |
Narodowe Święto Niepodległości | |
Wtorek 12/11/2024 Alergeny: 1,3, 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Płatki owsiane 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7), ser żółty 20g (7), pasta z cieciorki 40g (3), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g) *Herbata koperkowa 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/banany |
Obiad: |
*Barszcz czerwony 220 ml (1,7,9) (włoszczyzna, skrzydła indyka, buraki, przyprawy, śmietana 12%) *Naleśniki z twarogiem, musem truskawkowym 150g (1,3,7), cząstki pomarańczy posypane gorzką czekoladą 60g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Musli owocowe 50g (1) *Jogurt naturalny 200 ml (7) *Płatki migdałów 5 g *Herbata owocowa 200 ml (7)/Woda *Owoce: jabłka /mandarynki |
Środa 13/11/2024 Alergeny: 1,3, 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7), szynka wiejska 10g, kiełbasa lisiecka 10g, ser żółty 10g (7), jajko na twardo 5g (3), twaróg półtłusty 10g (7), mini mozzarelki 7g (7), powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix świeżych warzyw (30g) *Kakao naturalne 200 ml (1)/ woda *Owoce: jabłka/pomarańcza |
Obiad: |
*Zupa kapuściana z pomidorami 220 ml (7,9) (włoszczyzna, skrzydła indyka, kapusta biała, ziemniaki, przyprawy, kiełbasa podwawelska)) *Makaron pełnoziarnisty penne z kurczakiem i sosem szpinakowo - śmietanowym posypany parmezanem 150g (1,3,7), sałata lodowa z pomidorkami i sosem vinegret 60g *Kompot jabłkowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Placuszki z cukinii 60g (1,3) *Sos jogurtowo-czosnkowy (7) *Napój miodowo-cytrynowy 200 ml/Woda *Owoce: jabłka /kiwi |
Czwartek 14/11/2024 Alergeny: 1,3, 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka masarza 20g, pasta z łososia 20g (7,4), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g) *Herbata miętowa 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/banany |
Obiad: |
*Krem z zielonego groszku z grzankami 220 ml (1,7,9) (włoszczyzna, groszek zielony, ziemniaki, przyprawy, jogurt naturalny, grzanki) *Potrawka z indyka z warzywami 90g, mix kasz 80g, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, pomidorem i ogórkiem 80g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Jogurt naturalny z truskawkami 220 ml (7) *Biszkopty 20g (1,7) *Herbata z cytryną 200ml /woda *Owoce: jabłka /pomarańcza |
Piątek 08/11/2024 Alergeny: 1,3,4 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Makaronik 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, ser żółty 10g (7), kiełbasa żywiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, pomidor, oliwki, szczypiorek (20g) *Herbata owocowa 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/mandarynka |
Obiad: |
*Zupa fasolowa 220 ml (1,9) (włoszczyzna, por, boczek wędzony, podwawelska, fasola, ziemniaki, przyprawy) *Filet z miruny 60g (1,3,4), ziemniaki 150g, surówka z kapusty kiszonej z marchewką 60g *Kompot jabłkowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Ciasto drożdżowe z kruszonką własnego wypieku 120g (1,3,7) *Kawa inka 200ml (1,7) /woda *Owoce: jabłka /banan |
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA