wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

 

 

 

 

 

  

23.06-27.06.2025

 

 

 PONIEDZIAŁEK 23/06/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Kasza manna, mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,rukola, szynka z beczki 20g, twarożek z koperkiem, pomidor, szczypiorek (20g),

*Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/truskawki

Obiad:

*Zupa szczawiowa z jajkiem 220 ml  (włoszczyzna, szczaw, ziemniaki, jajko na twardo,  przyprawy, śmietana 36%,)

*Makaron penne z sosem carbonara 220g,  sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem i winegretem 

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Jogurt naturalny z borówkami 200ml, granola owocowa

*Bawarka 200 ml /Woda

*Owoce: jabłka/gruszki

Wtorek 24/06/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata lodowa, szynka masarza 20g, ser żółty 20g, ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, (20g),

*Herbata koperkowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/arbuz

Obiad:

*Krem pieczarkowy z grzankami 220 ml (włoszczyzna, ziemniaki, pieczrki, przyprawy, śmietana 12%, grzanki)

*Pieczone pałki z kurczaka 120g,kasza bulgur z zielonym groszkiem i kukurydzą 80g, surówka colesław 60g

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Kajzerka z masłem, twarożek z miodem i bananem

*Kakao 200ml/Woda

*Owoce: jabłka /banany

 

Środa 25/06/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7)

*Szynka włoska/kiełbasa żywiecka 10g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix swieżych warzyw 20g

*Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda

*Owoce: jabłka /truskawki

Obiad:

*Barszcz czerwony 220ml  (włoszczyzna, skrzydła indyka, buraki, ziemniaki, przyprawy, śmietana 12%)

*Kotlet schabowy panierowany 60g, ryż 80g, marchewka z groszkiem duszona 60g 

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Koktajl ananasowo-brzoskwiniowy, wafle ryżowe 20g

*Woda 

*Owoce: jabłka /gruszki

Czwartek 26/06/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Kasza kuskus 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka z beczki 20g, pasta jajeczna z awokado, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g),

*Herbata miętowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka /banany

Obiad:

*Zupa neapolitańska 220 ml (7,9) (włoszczyzna, boczek wedzony, serek topiony,  ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%)

*Makaron kokardki ze świeżymi truskawkami, śmietaną i twarogiem 220g (1,3,7)

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Gruszka pieczona w sosie waniliowym z kruszonką

*Lemoniada z miętą 200 ml/Woda

**Owoce: jabłka /arbuz

Piątek 27/06/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki jaglane 30g mleko 2% 200 ml 

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, pasta z sera żółtego z kukurydzą 20g, kiełbasa lisiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek, (20g) 

*Herbata owocowa 200ml/Woda

*Owoce: jabłka/arbuz

Obiad:

*Rosół z makaronem 220ml  (włoszczyzna, kura, skrzydła indyka, cebula,makaron, przyprawy) 

*Filet z miruny 60g (1,4), ziemniaki 150g, kapusta kiszona z marchewką 60g (1)

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Ciasto leśny mech 100g

*Kawa inka 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/banany

 

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                                                                                ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA