wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

24.06-28.06.2024

 

Poniedziałek 24/06/2024

Alergeny: 1gluten,3jajka,  7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Makaron muszelki 20g mleko 2% 200 ml (1,3,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), rukola, szynka z beczki 20g, twarożek ze szczypiorkiem 30g (7), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)

*Herbata rumiankowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Zupa krupnik 220 ml  (1,9) (włoszczyzna, skrzydła indyka, kasza jęczmienna, cebula, kiełbasa podwawelska, przyprawy)

*Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 60g (1,3), ziemniaki 150g, ogórek małosolny

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Kisiel truskawkowy własnego wyrobu 200 ml

*Wafle ryżowe 20g (1,3)

*Herbata owocowa 200ml (7) /woda

*Owoce: jabłka /maliny

Wtorek 25/06/2024

Alergeny: 1gluten,3jajkasoja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Platki owsiane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g  (7), sałata lodowa, ser żółty 20g (7), pasta jajeczna z kukurydzą 40g (3,7), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)     

*Herbata koperkowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/arbuz

Obiad:

*Krem brokułowy 220 ml (7,9) (włoszczyzna, skrzydła indyka, ziemniaki, brokuły, przyprawy, jogurt naturalny, grzanki)

*Gulasz z szynki z warzywami 90g (9), kasza gryczana 60g, buraczki na ciepło 80g (7)

*Kompot jabłkowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Zapiekanki z serem 90g (1,7)

*Ketchup 

*Słupki kalarepy i papryki 20g

*Herbata z cytryną 200ml/woda

*Owoce: jabłka /arbuz

Środa 26/06/2024

Alergeny: 1gluten,3jajkasoja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI 

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g  (7), szynka wiejska 10g, kiełbasa lisiecka 10g,  ser żółty 10g (7), jajko na twardo 5g (3), twaróg półtłusty 10g (7), mini mozarelki 7g (7), powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix świeżych warzyw (30g)   

*Kakao naturalne 200 ml (1)/ woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Zupa pomidorowa z makaronem 220 ml (1,7,9) (włoszczyzna, koncentrat, makaron, śmietana 12%, przyprawy)

*Risotto z zielonym groszkiem, kolorową papryką i kukurydzą (7,9,3), słupki ogórka zielonego i pomidorki koktajlowe

*Kompot z rabarbarem 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Jagodzianka 60g  (1,3,7)

*Sok pomarańczowo-jabłkowy 200 ml/Woda

*Owoce: jabłka /maliny

Czwartek 27/06/2024

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g  (7), sałata, szynka masarza 20g, pasta z łososia 20 g (7,4), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)     

*Herbata koperkowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/arbuz

Obiad:

*Zupa neapolitańska 220 ml (7,9) (włoszczyzna, skrzydła indyka, ziemniaki, boczek, przyprawy, śmietana 12%)

*Pierogi z borówkami i polewą jogurtową (7)

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Jogurt naturalny z wiśniami 220 ml (7)

*Mini grahamka 80g z masłem 5g (1,7)

*Herbata z cytryną  200ml/woda

*Owoce: jabłka /pomarańcze

Piątek 28/06/2024

Alergeny: 1gluten, 3jajka4ryby ,7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki ryżowe 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g  (7), sałata lodowa, ser żółty 15g (7), jajko na twardo 10g (3)  kiełbasa żywiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, szczypiorek (20g)     

*Herbata 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Zupa jarzynowa 220 ml (7,9) (włoszczyzna, bukiet warzyw, śmietana, przyprawy)

*Kotlet rybno-warzywny 60g (1,3,9), ziemniaki 60g, surówka z kapusty kiszonej z marchewką 60g

*Kompot z rabarbarem 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Ciasto zebra własnego wypieku 100g (1)

*Bawarka 200 ml (7) / Woda

*Owoce: jabłka/banany

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                                           ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA