15.07-19.07.2024
Poniedziałek 15/07/2024 Alergeny: 1,3, 7, 9 |
Śniadanie: |
*Płatki owsiane 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), jajecznica ze szczypiorkiem (3,7), słupki warzyw (20g) *Herbata rumiankowa 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/śliwka |
Obiad: |
*Zupa fasolowa 220 ml (9) (włoszczyzna, fasola, boczek, kiełbasa podwawelska, ziemniaki, przyprawy) *Schab duszony z warzywami 60g (9), ryż 60g (1), surówka z białej kapusty z koperkiem i marchewką 60g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Jogurt naturalny z jagodami 220 ml (7) *Musli owocowe 30g (1) *Soczek owocowy 200ml (7) /woda *Owoce: jabłka /banany |
Wtorek 16/07/2024 Alergeny: 1,3, 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Musli tropikalne na mleku owsianym 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g (7), sałata lodowa, ser żółty 20g (7), pasta jajeczna z awokado 40g (3,7), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g) *Herbata koperkowa 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/banany |
Obiad: |
*Zupa ogórkowa 220 ml (1,9) (włoszczyzna, skrzydła indyka, ziemniaki, przyprawy, ogórki kiszone, śmietana 36%) *Makaron z białym serem, musem jogurtowym i truskawkami 200 g (1,3,7) *Kompot jabłkowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Placuszki z cukinii 150g (1,3) *Jogurt naturalny 20 ml (7) *Herbata owocowa 200ml/woda *Owoce: jabłka /morele |
Środa 17/07/2024 Alergeny: 1,3, 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7), szynka wiejska 10g, kiełbasa lisiecka 10g, ser żółty 10g (7), jajko na twardo 5g (3), twaróg półtłusty 10g (7), mini mozarelki 7g (7), powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix świeżych warzyw (30g) *Kakao naturalne 200 ml (1)/ woda *Owoce: jabłka/arbuz |
Obiad: |
*Zupa szczawiowa z jajkiem 220 ml (3,7,9) (włoszczyzna, szczaw, przyprawy, ziemniaki, jajko na twardo, śmietana 36%) *Kotlet z kurczaka 60g (1,3), ziemniaki 150g, mizeria i pomidorki koktajlowe 60g (7) *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Kasza manna na gęsto 200 ml (1,7) *Mus wiśniowy 20 ml *Wafle kukurydziane 20g *Woda *Owoce: jabłka /śliwka |
Czwartek 18/07/2024 Alergeny: 1,3,4 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Makaronik zacierka 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka masarza 20g, pasta warzywna 20 g (4,7), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g) *Herbata koperkowa 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/gruszki |
Obiad: |
*Krem szpinakowy z grzankami 220 ml (1,7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, seler, przyprawy, śmietana 18%, grzanki) *Pulepty z indyka w sosie pomidorowym 80g (1,3), kasza gryczana 80 g (1), sałata lodowa z warzywami 60g *Kompot jabłkowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Chleb 7 zbóż z masłem 5g (1,7) *Pasta jajeczna z kukurydzą i serem żółtym (3,7) *Pomidor, ogórek 15g *Herbata z cytryną 200ml (1)/woda *Owoce: jabłka /pomarańcze |
Piątek 19/07/2024 Alergeny: 1, 3, 4 ,7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Płatki owsiane 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, twarożek 30g (7), kiełbasa żywiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g) *Herbata miętowa 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/banany |
Obiad: |
*Zupa pomidorowa z makaronem 220 ml (1,7,9) (włoszczyzna, koncentrat, przyprawy,śmietana 36%, makaron, skrzydło z indyka) *Kotlet rybny z warzywami 60g (1,3,4), ziemniaki 150g, bukiet warzyw z bułką tartą 60g (1,7) *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Jagodzianka 150g (1,3,7) *Soczek owocowy 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/arbuz |
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA