28.04-02.05.2025
PONIEDZIAŁEK 28/04/2025 Alergeny: 1 |
Śniadanie: |
*Makaronik, mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,rukola,szynka z beczki 20g, twarożek z koperkiem (7), ogórek, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g), *Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/banany |
Obiad: |
*Zupa z fasolki szparagowej 220 ml (włoszczyzna, fasolka szparagowa, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%,) *Potrawka z indyka z kaszą bulgur 220g, słupki z ogórka kiszonego 60g, *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Kasza manna na gęsto z musem truskawkowym *Wafle ryżowe naturalne *Herbata z cytryną 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/mandarynki |
Wtorek 29/04/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Płatki owsiane 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,sałata lodowa, szynka masarza, pasta jajeczna, ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, szczypiorek (20g), *Herbata miętowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/gruszki |
Obiad: |
*Krem z selera z grzankami 220 ml (włoszczyzna, seler, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%,) *Kopytka z okrasą własnego wyrobu 220g, surówka z ogórka kiszonego z papryką 60g, *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Kajzerka z masłem, szynka włoska, ogórek, papryka, *Kawa inka 200ml/Woda *Owoce: jabłka /pomarańcze
|
Środa 30/04/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7) *Kiełbasa lisiecka 20g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g(7)/powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix swieżych warzyw 20g *Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda *Owoce: jabłka /banany |
Obiad: |
*Zupa pomidorowa z makaronem 220ml (włoszczyzna, skrzydła indyka, przecier pomidorowy, przyprawy, śmietana 12%) *Filet z kurczaka 60g, ryż 80g, marchewka duszona z groszkiem 60g, *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Croissant *Kakao 200ml /Woda *Owoce: jabłka /gruszki |
Czwartek 01/05/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
1 maja Święto Pracy * * * |
Obiad: |
* * * |
Podwieczorek: |
* * * |
Piątek 02/05/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), jajko na twardo, ser żółty, ogórek kiszony, rzodkiewka(20g) *Herbata owocowa 200ml/Woda *Owoce: jabłka |
Obiad: |
*Zupa koperkowa 220ml (włoszczyzna,koperek, śmietana 12%, ziemniaki, przyprawy,) *Makaron kokardki, twaróg z musem truskawkowym 220g *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Jogurt naturalny z miodem, biszkopty *Herbata 200 ml /Woda *Owoce: jabłka
|
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA