wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

 

 

 

 

 

  

16.06-20.06.2025

 

 

 PONIEDZIAŁEK 16/06/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki jaglane, mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,rukola, szynka włoska 20g, ser żółty, ogórek, pomidor, szczypiorek (20g),

*Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/truskawki

Obiad:

*Zupa jarzynowa z kaszą kuskus 220 ml  (włoszczyzna, bukiet warzyw, kasza kuskus, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%,)

*Indyk w sosie słodko-kwaśnym z ryżem 220g,  surówka z białej kapusty z marchewką 60g 

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Kisiel truskawkowy własnego wyrobu 200ml, wafle ryżowe naturalne

*Herbata owocowa 200 ml /Woda

*Owoce: jabłka/arbuz

Wtorek 17/06/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata lodowa, szynka masarza 20g, twarożek z ogórkiem 10g, papryka, rzodkiewka, szczypiorek (20g),

*Herbata koperkowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/gruszki

Obiad:

*Krem kalafiorowo-ziemniaczany z kabanosami 220 ml (włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, skrzydło indyka, kabanos, cebula, śmietana 36%,)

*Makaron penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-szpinakowym 200g, mini marchewka duszona z masełkiem 60g

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Kajzerka z masłem, pasta jajeczna z pomidorami suszonymi i szczypiorkiem 15g, pomidorki koktajlowe

*Herbata rumiankowa 200ml/Woda

*Owoce: jabłka /banany

 

Środa 18/06/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7)

*Szynka wiejska/kiełbasa żywiecka 10g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix swieżych warzyw 20g

*Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda

*Owoce: jabłka /arbuz

Obiad:

*Zupa pomidorowa z makaronem 220ml  (włoszczyzna, skrzydła indyka, przecier pomidorowy, makaron, przyprawy, śmietana 12%)

*Kotlet schabowy 60g, ziemniaki 150g, kapusta zasmażana 60g 

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Serek waniliowy 40g, mini grahamka 50g z masłem 5g

*Kawa inka 200ml /Woda 

*Owoce: jabłka /gruszki

Czwartek 19/06/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

ŚWIĘTO BOŻEGO CIAŁA 

Śniadanie:

*

* 

*

*

Obiad:

*

*

*

Podwieczorek:

*

*

*

Piątek 20/06/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml 

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), jajko na twardo, ser żółty, ogórek kiszony, rzodkiewka (20g) 

*Herbata owocowa 200ml/Woda

*Owoce: jabłka

Obiad:

*Zupa koperkowa 220ml  (włoszczyzna, koperek, ziemniaki, śmietana 12%, przyprawy) 

*Makaron kokardki, twaróg z musem truskawkowym 220g

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Jogurt naturalny pitny z miodem, biszkopty

*Woda

*Owoce: jabłka

 

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                                                                                ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA