wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola 390

                                                                

24.11-28.11.2025

 PONIEDZIAŁEK 24/11/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Kasza manna, mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) , rukola, ser żółty (7), szynka krucha, pomidor, szczypiorek (20g)

*Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/gruszka

Obiad:

*Zupa z fasolki szparagowej 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, fasolka szparagowa, śmietana 36%, przyprawy)

*Makaron penne z sosem carbonara 220g (1,3,7) sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem i winegretem

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Kajzerka z masłem 5g (1,7), twarożek z miodem i bananem

*Kakao 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/banan

Wtorek 25/11/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g, mleko 2% 200 ml (1,7)

* Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, sałata lodowa, szynka masarza 20g, twarożek z koperkiem 10g (7), ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, 

* Herbata koperkowa 200 ml/ Woda

* Owoce: jabłka/melon

Obiad:

* Krem pieczarkowy z grzankami  220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, pieczarki, śmietana 12%, przyprawy, grzanki)

* Pieczone pałki z kurczaka 120g, mix kasz z zielonym groszkiem i kukurydzą 80g, surówka z kapusty pekińskiej 60g

* Kompot owocowy 200ml/ Woda

Podwieczorek:

* Jabłko pieczone z żurawiną, cynamonem i kruszonką, chrupki kukurydziane

* Lemoniada z miodem i miętą 200 ml/ Woda

* Owoce: jabłka/pomarańcze

 

Środa 26/11/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7)

*Szynka włoska/kiełbasa lisiecka 20g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix swieżych warzyw 20g

*Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda

*Owoce: jabłka /mandarynki

Obiad:

*Zupa pomidorowa z makaronem 220ml  (włoszczyzna, skrzydło indyka, przecier pomidorowy, makaron, śmietana 12%, przyprawy)

*Kotlet schabowy panierowany 60g (1,3), ryż 80g, marchewka z groszkiem duszona 60g (1,7)

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Koktajl ananasowo-brzoskwiniowy 200ml, wafle ryżowe naturalne 20g

* Woda 

*Owoce: jabłka / gruszki

Czwartek 27/11/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Kasza kuskus 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka z beczki 20g, pasta jajeczna z awokado, pomidor, rzodkiewka,  szczypiorek, (20g), 

*Herbata miętowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka /banany

Obiad:

*Zupa neapolitańska 220 ml (7,9) (włoszczyzna, boczek wędzony, serek topiony, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%)

*Kluseczki kładzione z dynią posypane pietruszką i parmezanem 220g (1,3,7), surówka z marchwi i jabłka 60g 

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Jogurt naturalny z borówkami 200ml (7), granola owocowa 30g (1,8)

*Bawarka 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka / gruszki

Piątek 28/11/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

 

*Płatki jaglane 30g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, pasta twarogowa 20g, ser żółty, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g) 

*Herbata owocowa 200ml/Woda

*Owoce: jabłka/kiwi

Obiad:

*Rosół z makaronem 220ml (1,9) (włoszczyzna, kura, skrzydła indyka, cebula, makaron, przyprawy,) 

*Filet z miruny 60g (1,4), ziemniaki 150g, kapusta kiszona z marchewką 60g (1)

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Ciasto jogurtowe z brzoskwinią 100g 

*Kawa inka 200 ml (7)/ Woda

*Owoce: jabłka/banany

 

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE  PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                              ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10