wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola 390

03.11-07.11.2025

 PONIEDZIAŁEK 03/11/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Kasza kuskus, mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) , rukola, szynka z beczki 20g, ser żółty (7), ogórek, rzodkiewka,szczypiorek (20g)

*Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/gruszki

Obiad:

*Zupa pomidorowa z ryżem 220 ml (1,7,9) (włoszczyzna, skrzydła indyka, przecier pomidorowy, śmietana 12%, przyprawy)

*Kotlet schabowy 60g (1,3,7), ziemniaki 150g, kapusta zasmażana 60g 

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Jogurt naturalny z borówkami 200ml, granola owocowa 30g

*Herbata z cytryną i miętą 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/melon

Wtorek 04/11/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Kasza manna 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata lodowa, szynka krucha (20g), twarożek z rzodkiewką 10g,(7), ogórek kiszony, papryka, szczypiorek (20g)

*Herbata koperkowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/mandarynki

Obiad:

*Krem marchewkowy z grzankami  220 ml (1,7,9) (włoszczyzna, seler, ziemniaki, przyprawy,śmietana 12%, grzanki,)

*Filet z kurczaka siekany z warzywami 60g (1,3), ryż 60g, surówka z selera i marchewki 60g 

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Mini kajzerka z serkiem smietankowym

*Dziki sok z natury-Filemon( jabłko, gruszka, szpinak, limonka)

*Owoce: jabłka /banan

 

Środa 05/11/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7)

*Szynka wiejska/kiełbasa żywiecka 20g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix swieżych warzyw 20g

*Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda

*Owoce: jabłka /kiwi

Obiad:

*Kapuśniak z kiszonej kapusty 220ml (7,9) (włoszczyzna, koperek, kapusta kiszona, ziemniaki,  przyprawy,)

*Lasagne bolognese 220g, mix warzyw parowanych 20g 

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Chałka z masłem (1,3,7), 

*Bawarka 200 ml (7) / Woda 

*Owoce: jabłka / gruszki

Czwartek 06/11/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki ryżowe 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka włoska 20g, pasta jajeczna z awokado 10g, rzodkiewka, pomidor, szczypiorek, (20g),

*Herbata koperkowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka /banany

Obiad:

*Żurek na białej kiełbasie 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, żurek, biała kiełbasa, śmietana 12%, przyprawy,)

*Strogonow 60g, kasza gryczana 80g, surówka z buraczków 60g 

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Sałatka owocowa z galaretką, biszkopty (1,3,7)

*Woda

*Owoce: jabłka / mandarynka

Piątek 07/11/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

 

*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, ser żólty 10g, kiełbasa lisiecka 20g, papryka, oliwki, szczypiorek (20g) 

*Herbata owocowa 200ml/Woda

*Owoce: jabłka/kiwi

Obiad:

*Rosół z makaronem  220ml (1,9) (włoszczyzna, kura tuszka, skrzydła indyka, pręga wołowa, makaron, przyprawy,) 

*Filet z miruny 60g (1,4), ziemniaki 150g, mix fasolki szparagowej z masłem i bułką tartą 60g

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Ciasto zebra 100g (1,3,7)

*Kakao 200 ml (7)/ Woda

*Owoce: jabłka/banany

 

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE  PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                              ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10