
24.11-28.11.2025
|
PONIEDZIAŁEK 24/11/2025 Alergeny: 1 |
| Śniadanie: |
*Kasza manna, mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) , rukola, ser żółty (7), szynka krucha, pomidor, szczypiorek (20g) *Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/gruszka |
| Obiad: |
*Zupa z fasolki szparagowej 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, fasolka szparagowa, śmietana 36%, przyprawy) *Makaron penne z sosem carbonara 220g (1,3,7) sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem i winegretem *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Kajzerka z masłem 5g (1,7), twarożek z miodem i bananem *Kakao 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/banan |
|
Wtorek 25/11/2025 Alergeny: 1 |
|
| Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane 20g, mleko 2% 200 ml (1,7) * Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, sałata lodowa, szynka masarza 20g, twarożek z koperkiem 10g (7), ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, * Herbata koperkowa 200 ml/ Woda * Owoce: jabłka/melon |
| Obiad: |
* Krem pieczarkowy z grzankami 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, pieczarki, śmietana 12%, przyprawy, grzanki) * Pieczone pałki z kurczaka 120g, mix kasz z zielonym groszkiem i kukurydzą 80g, surówka z kapusty pekińskiej 60g * Kompot owocowy 200ml/ Woda |
| Podwieczorek: |
* Jabłko pieczone z żurawiną, cynamonem i kruszonką, chrupki kukurydziane * Lemoniada z miodem i miętą 200 ml/ Woda * Owoce: jabłka/pomarańcze
|
|
Środa 26/11/2025 Alergeny: 1 |
|
| Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7) *Szynka włoska/kiełbasa lisiecka 20g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix swieżych warzyw 20g *Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda *Owoce: jabłka /mandarynki |
| Obiad: |
*Zupa pomidorowa z makaronem 220ml (włoszczyzna, skrzydło indyka, przecier pomidorowy, makaron, śmietana 12%, przyprawy) *Kotlet schabowy panierowany 60g (1,3), ryż 80g, marchewka z groszkiem duszona 60g (1,7) *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Koktajl ananasowo-brzoskwiniowy 200ml, wafle ryżowe naturalne 20g * Woda *Owoce: jabłka / gruszki |
|
Czwartek 27/11/2025 Alergeny: 1 |
|
| Śniadanie: |
*Kasza kuskus 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka z beczki 20g, pasta jajeczna z awokado, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, (20g), *Herbata miętowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka /banany |
| Obiad: |
*Zupa neapolitańska 220 ml (7,9) (włoszczyzna, boczek wędzony, serek topiony, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%) *Kluseczki kładzione z dynią posypane pietruszką i parmezanem 220g (1,3,7), surówka z marchwi i jabłka 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Jogurt naturalny z borówkami 200ml (7), granola owocowa 30g (1,8) *Bawarka 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka / gruszki |
|
Piątek 28/11/2025 Alergeny: 1 |
|
|
Śniadanie:
|
*Płatki jaglane 30g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, pasta twarogowa 20g, ser żółty, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g) *Herbata owocowa 200ml/Woda *Owoce: jabłka/kiwi |
| Obiad: |
*Rosół z makaronem 220ml (1,9) (włoszczyzna, kura, skrzydła indyka, cebula, makaron, przyprawy,) *Filet z miruny 60g (1,4), ziemniaki 150g, kapusta kiszona z marchewką 60g (1) *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Ciasto jogurtowe z brzoskwinią 100g *Kawa inka 200 ml (7)/ Woda *Owoce: jabłka/banany
|
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10







