wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

 

 

 

 

 

  

28.04-02.05.2025

 

 

 PONIEDZIAŁEK 28/04/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Makaronik, mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,rukola,szynka z beczki 20g, twarożek z koperkiem (7), ogórek, pomidor,  rzodkiewka, szczypiorek (20g),

*Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Zupa z fasolki szparagowej 220 ml (włoszczyzna, fasolka szparagowa, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%,)

*Potrawka z indyka z kaszą bulgur 220g, słupki z ogórka kiszonego 60g, 

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Kasza manna na gęsto z musem truskawkowym 

*Wafle ryżowe naturalne

*Herbata z cytryną 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/mandarynki

Wtorek 29/04/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki owsiane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,sałata lodowa, szynka masarza, pasta jajeczna, ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, szczypiorek (20g),

*Herbata miętowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/gruszki

Obiad:

*Krem z selera z grzankami 220 ml (włoszczyzna, seler, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%,)

*Kopytka z okrasą własnego wyrobu 220g, surówka z ogórka kiszonego z papryką 60g, 

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Kajzerka z masłem, szynka włoska, ogórek, papryka, 

*Kawa inka 200ml/Woda

*Owoce: jabłka /pomarańcze

 

Środa 30/04/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7)

*Kiełbasa lisiecka 20g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g(7)/powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix swieżych warzyw 20g

*Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda

*Owoce: jabłka /banany

Obiad:

*Zupa pomidorowa z makaronem 220ml (włoszczyzna, skrzydła indyka, przecier pomidorowy, przyprawy, śmietana 12%)

*Filet z kurczaka 60g, ryż 80g, marchewka duszona z groszkiem 60g,

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Croissant 

*Kakao 200ml /Woda

*Owoce: jabłka /gruszki

Czwartek 01/05/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

1 maja Święto Pracy

*

*

*

Obiad:

*

*

*

Podwieczorek:

*

*

*

Piątek 02/05/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml 

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), jajko na twardo, ser żółty, ogórek kiszony, rzodkiewka(20g) 

*Herbata owocowa 200ml/Woda

*Owoce: jabłka 

Obiad:

*Zupa koperkowa 220ml (włoszczyzna,koperek, śmietana 12%, ziemniaki, przyprawy,) 

*Makaron kokardki, twaróg z musem truskawkowym 220g 

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Jogurt naturalny z miodem, biszkopty

*Herbata 200 ml /Woda

*Owoce: jabłka 

 

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                                                                                ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA